VARNOST NA INTERNETU

Tehnologija in internet sta močni orodji za vse, ki doživljajo nasilje v družini. Lahko so bistveni viri za dostop do pomoči in informacij ter dragocene platforme za povezovanje s prijatelji, družinskimi člani, zagovorniki in ponudniki storitev.

Na žalost jih lahko zlorabljeni partnerji uporabijo tudi za začetek, nadaljevanje ali stopnjevanje zlorab, zato je še toliko bolj pomembno, da zagotovite svojo varnost na spletu.

Gumb “X” vam pomaga pri hitrem in varnem zapiranju strani

Brskalnik naše strani ne beleži na način, kot bi beležil druge strani. Ob premikanju po strani se vsaka prejšnja stran iz brskalnika briše. Ob pritisku zasilnega gumba “X” vas brskalnik preusmeri na brskalnik www.google.com, kar omogoča žrtvam lažje iskanje izgovorov, ob nasilnem partnerju.

Ko se obrnete na nas, ne pozabite poskrbeti za svojo internetno varnost

Ne pozabite počistiti zgodovine brskalnika vsebine, ki je ne bi želeli pokazati vašemu partnerju, vključno s tem spletnim mestom. Če ne pritisnete gumba “X” se naša stran ne bo sama izbrisala!

Varnost na internetu

Računalniki shranjujejo podatke o spletnih mestih, ki jih obiščete. Vedno bodite previdni pri tem, kaj pošiljate drugim ali objavljate.

Varne računalnike najdete v vaši lokalni knjižnici, internetni kavarni, zavetišču, na delovnem mestu ali v centru za računalniško tehnologijo. Izogibajte se uporabi skupnih računalnikov pri raziskovanju stvari, kot so potovalni načrti, stanovanjske možnosti, pravna vprašanja in varnostni načrti.

Z uporabo praks varnega brskanja lahko preprečite, da bi partnerji, ki vas zlorabljajo, sledili vaši internetni zgodovini.

Varnost e-pošte

E-pošta je lahko koristen način za ohranjanje stika z zaupanja vrednimi prijatelji in družinskimi člani, ki se morda zavedajo vaše situacije. Nasilni partner bo to verjetno vedel in bo imel morda dostop do vašega e -poštnega računa brez vaše vednosti.

Zaradi varnosti odprite račun, za katerega vaš partner ne ve, v varnem računalniku in uporabite to e -pošto za načrtovanje varnosti in občutljivo komunikacijo.

Ohranite svoj nadzorovani račun aktiven z nekritičnimi e-poštnimi sporočili. Šifrirane e -poštne storitve lahko nudijo dodatno raven varnosti.

Varnost mobilnega telefona

Z razvojem tehnologije so mobilni telefoni vse bolj vgrajeni v naše vsakdanje življenje. To omogoča hiter dostop do virov in informacij, lahko pa tudi drugim omogoča takojšnje obveščanje o vaši lokaciji, navadah in dejavnostih.

Če ste v zlorabljajoči zvezi, razmislite o nakupu dodatnega mobilnega telefona in ga hranite na varnem mestu za zasebne klice. V telefonu uporabite geslo in ga redno posodabljajte. Če ste zaskrbljeni, da vaš partner na skrivaj spremlja vaš telefon, razmislite o tem, da ga odnesete v servisni center za mobilne telefone, da preveri, ali je na telefonu vohunska programska oprema.

Varnost na družbenih medijih

Objave na družabnih medijih nikoli niso zares zasebne. Zaščitite svoje osebne podatke in ne pozabite, da lahko telefonske številke, naslovi, ročaji in osebni podatki nekomu omogočijo lažjo zlorabo. Določite meje in omejitve ter prosite ljudi, naj ne objavljajo osebnih podatkov, fotografij ali prijav, ki vam niso všeč.

Preverite nastavitve družabnih medijev, da se prepričate, da so vaše nastavitve zasebnosti stroge, in onemogočite drugim ljudem, da vas označijo na svojih fotografijah ali objavah. Podobno ne objavljajte podatkov o ljudeh brez njihovega soglasja – lahko ogrozite njihovo varnost ali varnost drugih.